AB Texel verduurzaamt transport met Bio-LNG-trucks van Volvo

Door gebleken betrouwbaarheid, investeert AB Texel in vijftig Volvo FH trucks op (Bio-)LNG. De trucks worden breed ingezet op regionaal en internationaal transport. Met de gezamenlijke focus op CO2-reductie, ziet het bedrijf in Volvo Trucks een perfecte partner om de duurzaamheidsdoelen te halen.

Opnieuw kiest AB Texel voor (Bio-)LNG-trucks van Volvo. De goede brandstofefficiëntie, gebleken betrouwbaarheid en positieve ervaringen met het servicenetwerk, waren hiervoor doorslaggevend. “Elektrisch rijden is voor onze inzet op zwaar en internationaal transport nog niet volledig toereikend. Met Bio-LNG is het daarentegen mogelijk om direct CO2-uitstoot te verminderen. De beschikbaarheid van Bio-LNG neemt daarbij gelukkig toe, ook in het buitenland, waardoor we steeds flexibeler gebruik kunnen maken van deze biobrandstof”, zegt Dennis Wetenkamp, CEO van AB Texel.

CO2-uitstoot fors reduceren
Om een eerste stap te zetten naar een emissievrije toekomst, heeft AB Texel al in 2016 een serie van vijf trucks op (Bio-)LNG aangeschaft. Tegenwoordig beschikt de organisatie over tientallen exemplaren. De aanschaf van vijftig nieuwe gas-powered Volvo-trucks, is een mooie en stevige volgende stap. “Door op (niet-fossiele) Bio-LNG te rijden, kunnen we de CO2-uitstoot nu zelfs tot 100% reduceren”, verklaart Wetenkamp. De exacte besparing hangt daarbij af van de samenstelling van grondstoffen.

De vijftig Volvo FH 4x2 trekkers zijn voorzien van de recent vernieuwde, nog zuinigere LNG-motor en de nieuwe 225 kg brandstoftank. Gecombineerd zorgt dit voor een grotere actieradius. De trucks worden ingezet bij alle divisies van AB Texel, waaronder op het transport van agrarische producten, meel, veevoer en zuivel en op gekoeld-, distributie- en speciaaltransport. De trucks worden gedurende het eerste halfjaar van 2024 geleverd, waarbij de eerste exemplaren vanaf medio april in gebruik zijn genomen.

“De unieke Volvo-techniek zorgt voor een extreem laag verbruik, zonder in te leveren op rijcomfort en prestaties. Met gebruik van fossiele LNG, levert dit al een mooie CO2-reductie op. Met de keuze voor Bio-LNG is een reductie tot zelfs 100% mogelijk – en dat met een aantrekkelijke kilometer-kostprijs”, zegt Jan Schouten, Manager Energy Transition bij Volvo Trucks Nederland. “In de energietransitie speelt Bio-LNG een belangrijke rol in de mix van brandstoffen en technieken om de CO2-doelstellingen te halen. Deze investering van AB Texel toont aan dat er hernieuwd vertrouwen is in Bio-LNG als transitiebrandstof.”

Controle over onderhoud met servicecontract
Om controle te houden over het onderhoud aan de trucks, is gekozen voor het Volvo Gold-servicecontract. Dit reparatie- en onderhoudscontract garandeert een optimale beschikbaarheid. Al het preventieve onderhoud en truckreparaties zijn daarbij inbegrepen, inclusief een naar behoeften afgestemd onderhoudsschema, diagnose op afstand en Real Time Monitoring.

Doel: net zero in 2050
Samen met betrokken partners, zet AB Texel zich in om de CO2-uitstoot per ton/kilometer met minimaal 40% te reduceren in 2030 en terug te brengen tot net zero in 2050. De onderneming wil de negatieve impact op het milieu verkleinen door veilig te werken met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk. Wetenkamp: “95% van onze CO2-uitstoot komt door fysieke transportbewegingen. Vanzelfsprekend is de meeste winst dan ook te behalen in het verduurzamen van ons wagenpark. We hebben al een elektrische Volvo-truck in ons wagenpark rijden. Maar vanwege ons flexibele transport op lange afstanden, is het tot dusver nog lastig om op grote schaal in te zetten op elektrisch vervoer. Hernieuwbare brandstoffen, waaronder Bio-LNG en HVO, zien wij dan ook als een goede transitiebrandstof voor de komende jaren. We blijven natuurlijk wel experimenteren met nieuwe technieken en ontwikkelingen, met elektrisch en op de langere termijn misschien ook waterstof als mogelijke vervolgoplossing.”

Samenwerken in de keten
De duurzaamheidsdoelstellingen beperken zich echter niet tot het verlagen van CO2-uitstoot, stikstof en fijnstof. “Als marktleider nemen we onze verantwoordelijkheid. We werken hard aan het bereiken van maximale veiligheid in het werk en onderweg. Ook willen we een aantrekkelijke werkgever zijn voor onze medewerkers en een waardevolle samenwerkingspartner voor onze relaties in de keten. Daarbij gaan we graag met ketenpartners in gesprek hoe we samen verder kunnen verduurzamen,” zegt Wetenkamp tot slot.