Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden om voor uw transport de CO2-uitstoot te reduceren?

Neem dan contact op met het duurzaamheidsteam via sustainability@abtexel.com

Rijstijlcoaching

Onze chauffeurs hebben een belangrijke sleutel in handen: door ‘zuinig’ te rijden kunnen zij veel brandstof besparen. In 2017 gingen we daarom van start met het verbeteren van de rijstijl van onze chauffeurs. Een data-analist is fulltime bezig met het analyseren en terugkoppelen van rijstijlscores aan onze chauffeurs in de verschillende landen. Inmiddels ontvangen AB chauffeurs de individuele rijstijldata en verbruikscijfers digitaal via de boordcomputer en ons interne communicatieplatform. Chauffeurs zien niet alleen hoe ze zelf scoren, maar ook hoe ze scoren ten opzichte van collega’s.

Sinds 2020 zetten we een flinke stap verder met coaching in de praktijk middels eigen rijstijlcoaches. Deze gedegen opgeleide instructeurs weten alles over zuinig rijden. Ze coachen onze chauffeurs “on the job” op een meer duurzame rijstijl. Mét resultaat. De rijstijlscores van onze medewerkers zijn tussen 2017 en 2024 met 1.5 punt gestegen. Het gemiddelde brandstofverbruik daalde in dezelfde periode met ongeveer 8%. Dit staat gelijk aan een besparing van zo’n 700.000 liter diesel per jaar en een totale besparing van >4 miljoen liter over de periode 2017-2024.


Lege kilometers beperken

Het besparen van lege kilometers heeft de meeste impact op het beperken van de CO2-uitstoot. Door het dichte en fijnmazige netwerk binnen onze transportgroep en de groeiende vloot, zetten we ons materieel steeds efficiënter in. Zo beperken we het aantal lege kilometers steeds meer. Ook brengen onze data-analisten de ritten en beladingsgraad in kaart en adviseren zij over mogelijke optimalisaties.


Duurzaam wagenpark 

 • Een jong wagenpark
  AB Texel heeft een zeer moderne, jonge vloot. DAF trucks stelt dat haar voertuigen door technische innovaties in de afgelopen 20 jaar gemiddeld 1% (per bouwjaar) zuiniger zijn gaan rijden.

  Uit eigen praktijkonderzoek blijkt dat het nieuwe model truck, de New Generation DAF, een flinke verbruiksreductie heeft; rond de 5% ten opzichte van het oude model. Zo is door modernisering van het wagenpark een flinke stap te zetten in de reductie van brandstofverbruik.

 • LZV (lang zwaar voertuig)
  Met een LZV-combinatie kan en mag je meer vracht vervoeren dan met een reguliere combinatie. En dat terwijl het dieselverbruik van een LZV maar nauwelijks hoger is dan dat van een reguliere combinatie. Grofweg is het zo dat een LZV tot 30% minder brandstof verbruikt, afgezet tegen de afgeleverde vracht.

  Inmiddels rijden er enkele LZV-voertuigen in de vloot van AB Texel. Helaas is het niet mogelijk veel LZV’s in te zetten, omdat deze combinatie niet altijd past bij ons werk. Dit vanwege de afmetingen en wendbaarheid van de combinatie. Waar mogelijk schalen we op in LZV’s.

 • Elektrisch materieel

  • Onderlossers
   In het losgestort agrarisch transport gebruiken we onderlossers met een 100% elektrisch aangedreven losband. De verbrandingsmotor gebruiken we niet waardoor we bij het lossen geen voertuig hoeven in te zetten. Zo werken we efficiënter en duurzamer.

  • Kooiapen
   Voor het transport van stukgoed zetten we schuifzeiltrailers met elektrisch aangedreven kooiapen in.

  • Koeltrailers
   Bij AB Texel Fresh maken we gebruik van koeltrailers met een generator. Rem-energie wordt omgezet in laadstroom, die vervolgens de as aandrijft. Daarnaast beschikt een groot deel van de trailers over een zonnepaneel op het dak. Hiermee worden onder andere de startaccu en telematica van stroom voorzien.

 • Hergebruik van banden
  Een deel van onze gebruikte banden komt in aanmerking voor hergebruik. We voorzien deze banden van een nieuw profiel. Op deze manier hoeft niet de gehele band te worden vernieuwd. Een mooi voorbeeld van besparing op grondstoffen.


Greenflow app 

Met de GreenFlow app die we bij AB Texel gebruiken, krijgt de vrachtwagenchauffeur in veel gevallen prioriteit bij verkeerslichten. Kan dit niet, dan ontvangt de chauffeur tijdig een melding dat het stoplicht rood is en blijft. De Greenflow app biedt de chauffeur meer rijcomfort en rust tijdens het rijden. Daarnaast beperkt de app het brandstofverbruik en slijtage aan de truck, doordat minder wordt geremd en opgetrokken bij stoplichten. Een stop kost 0,5 tot 1 liter diesel. Dus elke stop die we voorkomen, levert direct winst op.