De wereld van de klant

Snappen hoe de wereld van je klant in elkaar zit is van grote waarde. Wat zijn behoeftes en dilemma’s van de klant en ook van de klant van je klant? Door dit speelveld te begrijpen en mee te denken in de keten, kan de transportschakel zich onderscheiden. AB Texel heeft al bijna 100 jaar ervaring in en affiniteit met de agrarische sector. En dat merk je in de manier waarop de organisatie de verbinding vormt tussen ketenpartners.

Want het organiseren van het aardappeltransport kent uitdagingen. Geen seizoen of dag verloopt hetzelfde. Snel veranderende omgevingsfactoren hebben grote impact op dit gedeelte van de keten. Zo is de kwaliteit van het product zelf van invloed, de mate van regen of juist droogte, teeltgebieden en omstandigheden in de fabriek. Al deze factoren hebben vaak ad hoc impact op het plannen van transport. Korte lijnen en snel schakelen zijn dus van belang. Iets wat AB Texel door heel de organisatie heen typeert.

Unieke regie op de planning

Naast het grote Europese netwerk waarmee de piekperioden van klanten worden opgevangen, is de wijze van plannen van AB Texel uniek. Zo heeft de organisatie alle opdrachten van de diverse klanten in 1 plansysteem. Wel zo overzichtelijk. Op deze manier kan materieel zo efficiënt mogelijk worden ingezet, met zo min mogelijk lege kilometers.

Daarnaast hebben wij een regierol in de aanvoerplanning waardoor de lijnen tussen teler en fabriek kort blijven en snel kan worden geschakeld. Dit betekent dat AB Texel de productieplanning van de fabrieken ontvangt en contact heeft met de buitendienstmedewerkers en telers om een planning te maken. Korte lijnen dus, zodat snel geschakeld kan worden bij wisselende omstandigheden en alle stakeholders tijdig en goed worden geïnformeerd.

Innovatie

Om deze regierol in de planning nog beter in te kunnen vullen, investeert AB Texel in innovatie. Zo is de AB Track app gebouwd om telers op de hoogte te houden van de status van de transportopdracht. Ze zien welke truck op welk tijdstip arriveert, zodat zij niet onnodig hoeven te wachten. Daarnaast wordt een klantenportaal ontwikkeld waarin de toeleveringen van AB-trailers aan de verschillende fabrieken zijn te monitoren. Informatie delen is essentieel om als keten snel in te spelen op elkaar en zo efficiënt mogelijk te handelen.